Αυτό το μοναδικό, καθώς παράγεται μόνο στην Ελλάδα, και εξαιρετικής ποιότητας μέλι μελιτώματος είναι τόσο χαρακτηριστικό της ελληνικής γης που ακόμα και το έντομο που κατοικεί στον φλοιό των πεύκων και παράγει το μελίτωμα ονομάζεται Marchalina hellenica. Προϊόν μακράς συλλογής από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο, περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που το καθιστούν μια ανεκτίμητη υπερτροφή, με το πλούσιο σώμα και τη μοναδική του γεύση να του χαρίζουν υψηλή δημοφιλία μεταξύ των ειδημόνων του μελιού.
Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική και ανεξάρτητη διαδικασία που κάνει το ακατέργαστο μέλι πυκνό και θολό. Το μέλι είναι ένα υπερ-κορεσμένο διάλυμα δύο σακχάρων: της γλυκόζης και της φρουκτόζης. Η γλυκόζη διαχωρίζεται από το νερό και κρυσταλλώνει, ενώ η φρουκτόζη παραμένει σε υγρή μορφή. Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε το μέλι σε υγρό είναι να εφαρμόσετε μια μέθοδο θέρμανσης με ζεστό νερό που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 35 ° C, διαφορετικά οι θρεπτικές του ιδιότητες θα καταστραφούν. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.