Σφακιανές πίτες από την ανώπολη σφακίων από τον Chef Βασίλη Πατσή
TimePortions
 30' 4 Εύκολη

Από τον Chef Βασίλη Πατσή

1 /2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 γρ τυρί που θα επιλέξουμε (ιδανικά ανθότυρο)

270 ml νερό περίπου (να είναι η ζύμη ελαστική)

1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

Βήματα

1. Επιλέγουμε μια ξινομυζήθρα Χανίων, μια φρέσκια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης, πηχτόγαλο Χανίων ή ένα Κρητικό ανθότυρο.

Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρά θα βάλουμε το τυρί σε τρυπητό και θα το πατήσουμε μέχρι να φύγει η υγρασία και να στεγνώσει.

2. Κατόπιν το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια των 50 gr. Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια μπάλα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα.

Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό.

3.Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.

4. Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.

5. Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών. Μέσα σ' αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε βάζουμε μια μπάλα τυριού. Κλείνουμε το τυρί μέσα στην ζύμη πιέζοντας τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξει. Πιέζουμε καλά και δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλη την ζύμη. Σκεπάζουμε και πάλι τις ζύμες με νωπή πετσέτα.

6. Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη περίπου 10 εκατοστά, σε λεπτό φύλλο.

Η επιτυχία της σφακιανής πίτας έγκειται στο πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το ζυμάρι για την πίτα.

7. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του τηγανιού με ελαιόλαδο, αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μια πίτα. Ψήνουμε την πίτα πολύ καλά και από τις 2 πλεύρες, μέχρι να ροδίσει. Μέχρι να ψηθεί η μια πίτα, ετοιμάζουμε την επόμενη. Αραδιάζουμε την μια πίτα επάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με αντικολλητικό χαρτί.

8. Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες σαν επιδόρπιο ή σαν πρωινό με άφθονο μέλι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φυστίκι αιγίνης η σουσάμι .