Το καλοκαίρι του 2018, ο Δημήτρης & ο Νίκος, δύο νέοι άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα αποφάσισαν να μετατρέψουν την αγάπη τους για τις ελιές τις γνώσεις τους για τις ελιές το ελαιόλαδο αλλά και για την ιστορία το περιβάλλον σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα... "klēa" γεννήθηκε στη Νέα Τένεδο της χερσονήσου της Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται και οι ελαιώνες τους. Το όνομα προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις "κλέος" (κλέος), που σημαίνει δόξα, "ελαία" (elaíā), που σημαίνει ελιά (δέντρο ή καρπός).
Το "Ελαιόλαδο Χαλκιδικής" είναι ένα μονοποικιλιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από ελιές "Γαλάνη Μεταγγιτσίου", μια σπάνια ποικιλία της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η λέξη "γαλάνη" σημαίνει γαλάζιο δίνεται στην ποικιλία λόγω της απόχρωσης των φύλλων της. Οι καλύτερες ελιές του ελαιώνα συλλέγονται τον Νοέμβριο η διαδικασία εξαγωγής ελαιολάδου πραγματοποιείται μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή σε θερμοκρασίες κάτω των 25°C. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό, ντελικάτο καλά ισορροπημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μια νότα γλυκύτητας (θυμίζει φρέσκο γρασίδι λαχανικά με γεύση πράσινου αμυγδάλου μια νότα μαύρου πιπεριού).
Προσφέρεται σε ένα χειροποίητο κεραμικό μπουκάλι εμπνευσμένο από το "αλάβαστρον". "Αλάβαστρον" ήταν το κεραμικό που χρησιμοποιούσαν οι εύποροι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα (από το 600 π.Χ.) ως δοχείο για το ελαιόλαδο, καθώς μπορούσε να διατηρήσει καλύτερα την ποιότητά του. Ο πηλός είναι το καλύτερο υλικό για τη διατήρηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς είναι ουδέτερος ως προς το περιεχόμενό του το προστατεύει όχι μόνο από το φως το οξυγόνο αλλά και από τις υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της υψηλής ειδικής θερμότητας (θερμική αδράνεια).
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας πρώιμης συγκομιδής (οξύτητα <0,8%) που λαμβάνεται απευθείας από ελιές Χαλκιδικής (ποικιλία Hondrolia) <αποκλειστικά με μηχανικά μέσα (ψυχρή εκχύλιση).
Αισθητηριακή Ανάλυση:
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο ισχυρά ελαιόλαδα της Ευρώπης: Πικρή 4,0 &?