Έγινε με διαφορά το εθνικό μας λικέρ και ένας από τους πιο αξιοπρεπείς πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Το λικέρ Skinos Mastiha είναι το απόλυτο digestive μετά από ένα υπέροχο γεύμα... αλλά και ένα πρωτότυπο συστατικό για ανεβαστικά cocktails.
Tο Skinos Mastiha Spirit είναιτο πρώτο αλκοολούχο ποτό που παράγεται από πραγματική απόσταξη υψηλής ποιότητας μαστίχας Χίου. Το βασικό συστατικό του, η μαστίχα, μας πάει μια μεγάλη βόλτα από τη Χίο, στη Μυτιλήνη, στην Κωνσταντινούπολη, τη Γένοβα και τη Μασσαλία φέρνοντας στο μυαλό γευστικές αναμνήσεις από άλλους πολιτισμούς και παλαιότερες εποχές .
Ποια είναι όμως η διαδικασία συλλογής της μαστίχας; Το φυτό σχίνος, όπως είπαμε, είναι ένας θάμνος ο οποίος μπορεί να φτάσει το ύψος των 3 μέτρων. Ο κορμός του φυτού είναι ανάγλυφος, με εγκοπές. Η μαστίχα συλλέγεται τον Ιούνιο και Ιούλιο αφού έχει προετοιμαστεί το γύρω έδαφος. Οι παραγωγοί χαράζουν τον κορμό του φυτού χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, το κεντητήρι, από το οποίο στη συνέχεια αναβλύζει η μαστίχα η οποία χρειάζεται ένα διάστημα 15 ημερών για να γίνει στατική και στη συνέχεια να συλλεχθεί. Τα επονομαζόμενα και δάκρυα μαστίχας, καθαρίζονται επιμελώς μετά από προσεκτική διαλογή τους και στην συνέχεια οδεύουν προς παραγωγή. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα λικέρ μαστίχας.
Ο σεβασμός των barmen πλέον για την μαστίχα είναι μεγάλος, πηγαίος και αυξανόμενος, γεγονός που ενισχύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητα με βάση και κύριο συστατικό την μαστίχα και το Skinos όπως για π.χ. «πειραγμένα» κλασικά cocktails, με την μαστίχα να παίρνει την θέση ενός rum ή gin.