Χαρακτηριστικό στοιχείο των Κρητικών είναι η διατροφικές τους συνήθειες και η γαστρονομία τους. Η κρητική παραδοσιακή κουζίνα, λιτή και ευρηματική, στηρίζεται στην ατελείωτη ποικιλία των κρητικών ενδημικών προϊόντων. Πολύ συχνά, ευφάνταστοι γευστικοί συνδυασμοί απαρτίζουν ένα κρητικό τραπέζι. Ψάρι μαγειρεμένο με μπάμιες, αρνί με μαρούλι, ραδίκια, μάραθο ή άλλα χόρτα του νησιού, κάνουν την εμφάνισή τους στο κρητικό τραπέζι. Εκείνο που δεν λείπει ποτέ από την κρητική κουζίνα είναι το ελαιόλαδο, το σταρένιο ή κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκος) και φυσικά το παραδοσιακό ποτό, η ρακή. Η σχέση των Κρητικών με το φαγητό δεν τελειώνει στο τραπέζι μιας και οι περισσότερες τοπικές γιορτές συσχετίζονται με την κρητική διατροφή. Η ώρα του γεύματος σημαίνει παρέα, διαπροσωπικές σχέσεις και κουβέντα. Η αρχή γίνεται με ένα παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό, και τελειώνει με… καλή ρακή!