Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα κάνουν λόγο για χαρά και ευτυχία καθώς χρησιμοποιούσαν στεφάνι σύμβολο στους γάμους που περιείχε κλαδιά ρίγανης.
Η ρίγανη περιέχει μια πλειάδα αιθέριων ελαίων είτε κυρίως θυμόλη και καρβακρόλη, τα οποία έχει βρεθεί ότι αναστέλλουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών θωρακίζοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ομοίως, η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Ειδικά τα δύο συστατικά, η θυμόλη και η καρβακρόλη, εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμη και συνθετικά παρασκευασμένα δύο αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Τα μεγάλα υψόμετρα και τα ασβεστούχα εδάφη, τα φτωχά, άγονα, άνυδρα με άφθονη ηλιοφάνεια είναι κρίσιμοι παράγοντες παραγωγής υψηλής ποιότητας ρίγανης. Μικρή χειροποίητη παραγωγή, αλλά εξαιρετικό τελικό προϊόν.
Ενδεικτικά. Στο ίδιο βουνό δεν μπορούμε να βρούμε παντού την ίδια ποικιλία και ποιότητα ρίγανης.
Πρώτο ακατέργαστο ελληνικό μέλι
Προέλευση:Ταΰγετος, Ελλάδα
Πηγή φυτών: Άγρια ρίγανη
Ξηρό: Ωμή τροφή