Προερχόμενο από τον αμπελώνα του Ζυγού, στα 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Καπνίας είναι η λευκή ποικιλία με τη χαμηλότερη απόδοση.
Προερχόμενο από τον αμπελώνα του Ζυγού, στα 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Καπνίας είναι η λευκή ποικιλία με τη χαμηλότερη απόδοση. Λόγω της έλλειψης άρδευσης σε αυτόν τον αμπελώνα, αυξάνεται η συγκέντρωση σε κάθε ράγα, συνεπώς και η ποιότητα της. Μετά την ζύμωση και την ωρίμανση για 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με την μέθοδο batonnage, το κρασί παραμένει για 12+ μήνες στη φιάλη.
Το καπνιστό αυτό Chardonnay μας, απολαμβάνεται για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Αρωματικός χαρακτήρας
Έντονα αρώματα, τροπικών φρούτων, αμύγδαλο, βούτυρο, φρυγανισμένο ψωμί και βανίλια.
Γευστική παλέτα
Έντονες γεύσεις με πολυπλοκότητα. Βουτυράτο, εμφανής η αίσθηση του ξύλου και της φρυγανιάς, τα οποία αναμειγνύονται όμως με τα τροπικά φρούτα και το αχλάδι. Κρεμώδης υφή, γεμάτο σώμα, ζωντανή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα κρασί με πολύ χαρακτήρα.
Απολαύστε το στους 10-13ºC.
Παραγωγός | Χατζημιχάλη (Κτήμα) |
---|
Περιγραφή Παραγωγού | Ποικιλιακή Σύνθεση: 100% Chardonnay Προέλευση: Αποκλειστικά από 25 στρέμματα, από το επιλεγμένο Αμπελοτόπι “Ζυγός”, μέρος του ιδιόκτητου αμπελώνα μας στην Αταλάντη Λοκρίδας. Οινοποίηση: Η ζύμωση γίνεται σε νέα, δρύινα γαλλικά βαρέλια, χωρητικότητας 228 lt. Παραμένει σε αυτά για την ωρίμανσή του για 8 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες, εφαρμόζοντας κατά διαστήματα ανάδευση (τεχνική bâtonnage) κερδίζοντας έτσι σε πολυπλοκότητα και πλούτο αρωμάτων. Γευσιγνωσία: Λαμπερό, χρυσοκίτρινο χρώμα. Γοητευτικό και πολυεπίπεδο αρωματικό σύνολο που κυριαρχείται από την ευγενική παρουσία του ξύλου. Αρώματα εξωτικών φρούτων, ροδάκινου και νεκταρινιού δένουν αρμονικά με τα αρώματα βανίλιας, μελιού, καραμέλας βουτύρου και φρυγανισμένου ψωμιού. Πλούσιο, λιπαρό στο στόμα με βελούδινη σχεδόν κρεμώδη υφή, θαυμάσια δομή και εξαιρετική ισορροπία, άφθονα φρούτα και εντυπωσιακή βουτυράτη διάρκεια. Δυναμική Παλαίωσης: Παρουσιάζει μεγάλη ικανότητα παλαίωσης. Απολαύστε το τώρα ή μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια. Σερβίρισμα: Απολαύστε το δροσερό, στους 12-14 °C. Αρμονία: Η πολύπλοκη γεύση του αναζητά πλούσια πιάτα. Συνοδεύστε το με αστακό μαγειρεμένο με βούτυρο, λιπαρά ψάρια με σάλτσα ή ψητά, λευκά κρέατα με πλούσιες σάλτσες και ημίσκληρα κίτρινα τυριά. |
---|
Χρώμα | Λευκός |
---|
Διεθνής Ποικιλία | Chardonnay |
---|
Κατηγορία Ποιότητας | Κοιλάδα Αταλάντης ΠΓΕ |
---|
Σοδειά | |
---|
Χώρα | Ελλάδα |
---|
Ποσότητα | 750ml |
---|
Φιάλη | 0.75lt |
---|
Ξηρότητα | Ξηρός |
---|
Κατάσταση | Ήπιος |
---|
Αλκοόλ | 14% |
---|
Πότε να το πιείτε | Κρατήστε το 2-3 χρόνια |
---|
Γευστικός Χαρακτήρας | Λευκά πλούσια με γεμάτο σώμα |
---|
Ταιριάζει εξαιρετικά με | Καλαμάρι στα κάρβουνα, καπνιστά τυριά, κοτόπουλο ψητό με πατάτες, ψάρι φρέσκο στη σχάρα |
---|
Ταιριάζει με | Πουλερικά Ψητά Φούρνου, Ψάρι Άπαχο Ψητό Σχάρας, Ψάρι Παχύ Ψητό Σχάρας |
---|
Διακρίσεις | 2010 Στο Saint Lager της Βουργουνδίας έλαμψαν τα αστέρια της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Chardonnay, στον 17ο διαγωνισμό Chardonnay du Monde. Μεταξύ 887 Chardonnay από 37 χώρες που διαγωνίστηκαν, μόλις 65 έλαβαν την ανώτερη διάκριση του χρυσού μεταλλίου και ένα εξ αυτών έφερε την ελληνική υπογραφή ποιότητας του Κτήματος Χατζημιχάλη! Ο Καπνίας Λευκός Κτήμα Χατζημιχάλη 2008-‘Αμπελοτόπι Ζυγός’ πέρασε στο πάνθεον των «εστεμμένων» κρασιών λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του να γοητεύσει τους κριτές που το δοκίμασαν. |
---|