Personal menu
Αναζήτηση
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Πώς Να Αποθηκεύσετε Το Ελαιόλαδο

Λόγω του υψηλού περιεχομένου μονοακόρεστων λιπαρών της ελαιόλαδου, μπορεί να αποθηκευτεί για περισσότερο χρόνο από τα περισσότερα άλλα έλαια - όσο και αν αποθηκεύεται σωστά. Τα έλαια είναι εύθραυστα και χρειάζονται να χειρίζονται με προσοχή για να διατηρηθούν οι ωφέλιμες ιδιότητές τους και να μην γίνουν μια επικίνδυνη υγειονομική απειλή γεμάτη με ελεύθερα ριζοειδή.

Όταν επιλέγετε την τοποθεσία αποθήκευσης, θυμηθείτε ότι η θερμότητα, ο αέρας και το φως είναι οι εχθροί του ελαίου. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη δημιουργία ελεύθερων ριζοειδών, τα οποία τελικά οδηγούν σε υπερβολική οξείδωση και ραντινότητα στο λάδι που θα αφήσει άσχημη γεύση στο στόμα σας. Ακόμη χειρότερα, η οξείδωση και τα ελεύθερα ριζοειδή συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο και τον καρκίνο.

Η ραντινότητα μπορεί να εμφανιστεί πολύ πριν μπορείτε να την γευτείτε ή να την μυρίσετε. Τα σάπια έλαια βλάπτουν τα κύτταρα και εξαντλούντις πολύτιμες αντιοξείδωτικές ουσίες, αν και το ραντινό λάδι δεν αποτελεί τύπου φαγητό υγειονομικό κίνδυνο, όσο λιγότερο καταναλώνετε, τόσο καλύτερα.

Τα καλύτερα δοχεία αποθήκευσης για την ελαιόλαδο είναι φτιαγμένα είτε από γυαλί με χρωματισμένο κάλυμμα (για να κρατάει το φως μακριά), είτε από μη αντιδραστικό μέταλλο, όπως ανοξείδωτο χάλυβα. Αποφύγετε τα μεταλλικά δοχεία από σίδηρο ή χαλκό, γιατί οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ της ελαιόλαδου και αυτών των μετάλλων δημιουργούν τοξικές ενώσεις. Αποφύγετε επίσης τα περισσότερα πλαστικά, το έλαιο μπορεί να απορροφήσει επιβλαβείς ουσίες όπως τοξικά πολυβινυλοχλωρίδια (PVCs). Τα δοχεία χρειάζονται επίσης έξυπνο καπάκι ή καπάκι για να κρατούν τον ανεπιθύμητο αέρα.

Διατηρήστε το Δροσερό

Η θερμοκρασία είναι επίσης σημαντική για την προστασία της ελαιόλαδου από την υποβάθμιση. Οι ειδικοί συνιστούν να αποθηκεύετε το λάδι στους 57 βαθμούς Φαρενάιτ, τη θερμοκρασία ενός κελαριού. Δεν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα κελάρι; Μια θερμοκρασία δωματίου περίπου 21 βαθμών Φαρενάιτ θα είναι καλά. Αν η κουζίνα σας είναι συνήθως πιο ζεστή από αυτό, μπορείτε να ψυγειοθετήσετε το λάδι.

Στην πραγματικότητα, η ψύξη είναι η καλύτερη επιλογή για μακροπρόθεσμη αποθήκευση όλων των ελαιόλαδων εκτός από τα πρεμιέρα εξτρα-παρθένα. Μπορείτε να λάβετε υπόψη την αποθήκευση μικρών ποσοτήτων ελαιόλαδου σε σφραγισμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου - ίσως σε ένα μικρό, σφραγισμένο αγγείο από πορσελάνη που να κρατάει μακριά αέρα και φως. Με αυτό τον τρόπο, το ελαιόλαδό σας είναι άμεσα έτοιμο για χρήση. Κρατήστε τα υπόλοιπα στο ψυγείο, αλλά θυμηθείτε ότι το ψυγείο θα κατεψυχθεί και θα γίνει θολό, κάνοντάς το δύσκολο στη χρήση. Η επιστροφή του στη θερμοκρασία δωματίου αποκαθιστά τη ρευστότητά του και το χρώμα του.

Μια άλλη επιλογή είναι να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε ένα γυάλινο βάζο με ευρύ ανοιχτό στόμιο στο ψυγείο. Παρόλο που σκληραίνει, μπορείτε εύκολα να τραβήξετε έξω οποιοδήποτε ποσό χρειάζεστε. Ένα διαφανές βάζο είναι καλό επειδή είναι σκοτεινό μέσα στο Ϩηγείο της οικιακής ψυγεία τη μεγαλύτερη μερίδα του χρόνου.

Εάν δεν θέλετε να ψυγειοθετήτε το ελαιόλαδό σας, κρατήστε το σε ένα σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι μακριά από τον ηλεκτρική κουζίνα ή άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα. Οι λάτρεις της ελαιόλαδος συνιστούν την αποθήκευση των πρεμιέρα εξτρα-παρθένων ελαιολάδων σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τεθεί στο Ϩψυγειο, η συγκέντρωση υγρασίας μπορεί να αναπτυχθεί και να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση τους. Η ψύξη δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τη γεύση άλλων ελαιολάδων.

Η ελαιόλαδο θα είναι σε καλή κατάσταση εάν αποθηκεύετε σε σφραγισμένο δοχείο σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι για περίπου ένα έτος. Αν δεν έχει ανοίξει, το λάδι μπορεί να κρατηθεί μέχρι δύο χρόνια.

Όχι Παλιότερο Δεν Είναι Καλύτερο

Σε αντίθεση με το κρασί, το λάδι δεν βελτιώνεται με την ηλικία. Καθώς το ελαιόλαδο γερνάει, σταδιακά διασπάται, δημιουργείται περισσότερο ελεύθερο οξικό οξύ, αυξάνεται το επίπεδο οξϊκότητας και η γεύση αδυνατεί. Τα πρεμιέρα εξτρα-παρθένα λάδια τηρούνται καλύτερα επειδή έχουν χαμηλό επίπεδο οξϊκότητας από την αρχή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα χαμηλής ποιότητας λάδια μέσα σε μήνες επειδή ξεκινούν με υψηλά επίπεδα οξϊκότητας. Καθώς το λάδι καθίσταται στην ράφαιση σας, το επίπεδο οξϊκότητας αυξάνεται καθημερινά και σύντομα δεν είναι απαράδεκτο στη γεύση.

Θα πάρετε την καλύτερη ποιότητα και γεύση από το ελαιόλαδό σας αν το χρησιμοποιήσετε μέσα σε ένα έτος από τον πιέστημο. Το ελαιόλαδο παραμένει στην απόγευση του για περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά τον πιέστημο, αλλά δυστυχώς, λίγες ετικέτες περιέχουν ημερομηνίες εμφιάλωσης ή "αντιγράφεις" αριθμού, πόσο μάλλον ημερομηνίες πιέστημο.