Η ρίγανη έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση κάτι που αυξάνεται ειδικά όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αφέψημα κατά των πόνων περιόδου, είναι διεγερτική για τη μήτρα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους. Ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού έχει ισχυρές αντιϊκές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης. Η λέξη από τα αρχαία ελληνικά προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος που αναφέρεται στο φυτό που λαμπραίνει το βουνό.
Μαγείρεμα
Η ρίγανη είναι ένα βασικό συστατικό της ελληνικής (αλλά και της ιταλικής) μαγειρικής της οποίας κομμάτι έχει χτιστεί γύρω από το χαρακτηριστικό της άρωμα και την γεύση που αφήνει στο φαγητό. Ποίος άλλωστε θα μπορούσε να φανταστεί χωριάτικη σαλάτα χωρίς αυτήν;
Η ρίγανη μπορεί να συνοδεύσει πουλερικά, αρνί, ψωμί, πατάτες, φέτα, σαλάτες, σάλτσες με βάση τη ντομάτα, πίτες, αλμυρές τάρτες, αλλά και κατά το μαρινάρισμα κρεατικών ή ψαριών. Για να μη χάσει το άρωμα της κατά το ψήσιμο του φαγητού καλό είναι να χρησιμοποιείται προς το τέλος του μαγειρέματος ενώ την τρίβουμε λίγο με το χέρι μας για να απελευθερώσει το άρωμα της.
Παραδοσιακές Ιδιότητες
Η ρίγανη έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση κάτι που αυξάνεται ειδικά όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αφέψημα κατά των πόνων περιόδου, είναι διεγερτική για τη μήτρα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους. Ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού έχει ισχυρές αντιϊκές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της χρόνιας ή οξείας βρογχίτιδας, του βήχα και έχει και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τέλος διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.